Svea Hovrätts snabbguide för att känna igen prostituerade

När vanliga människor tillfrågas vad det är som kännetecknar prostitution skulle de nog svara att man är prostituerad om man tar betalt för sex. Men domarna på Svea Hovrätt har nyligen hittat på ett bättre sätt att kategorisera kvinnor som horor. Enligt vår rättsväsande är man hora om man:

  • Har på sig “utmanande klädsel”
  • Är sminkad
  • Talar engelska med kraftig brytning

Man behöver dock inte ta betalt för sex.

Man behöver bara tänker på helt vanliga utekvällar på Avenyn för att förstå att enligt dessa kriterier kan nästan vilken tjej som helst någon gång vara en “betald escortflicka” enligt domarna på Svea Hovrätt. Och kanske kommer vi att se polisrazzior mot danstävlingar – särskilt i internationella tävlingar i latin där kvinnorna bocker av alla tre av Hovrättens kriterier: de är lättklädda, tungt sminkade (som alla tävlingsdansare) och kommer från hela världen.

Jag kan bara instämma i Adam Cwejmans svidande kritik:

Kvinnor som har “utmanande”, hur sådan nu definieras, klädsel och råkar vara sminkade samt bryta på ett främmande språk bör akta sig. De kan av det svenska rättsväsendet definieras som prostituerade. Män och kvinnor som skulle få för sig att spendera en natt med en av dessa utmanande klädda utrikiska damer bör också akta sig.

Sexköpslagen finns till för att skydda kvinnor från att bli utnyttjade, eller så låter åtminstone det vanligaste argumentet för lagen. Sexköpslagen ska alltså vara en feministisk lag. Men att indela kvinnor i “horor” och “icke-horor” efter sitt utseende är knappast feministiskt. I sin iver att straffa en man som de tycker har brutit mot samhällsnormer har domarna vid Svea Hovrätt visat på en unken och misogyn kvinnosyn.

Uppdaterat: Paulina Neuding från Magasinet Neo har skrivit en förträfflig kolumn om domen på SvD. Hon påpekar att Svea Hovrätt har inte ens bevisat uppsåt till brott. Vi få hoppas att Högsta Domstolen underkänner domen.

Flattr this

Om du gillar det jag har skrivit, varför inte Flattra det?

Advertisements
This entry was posted in Lag och rätt, Svenska and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s