Recension: Sånt som brinner, av Jenny Almsenius

Omslaget för Jenny Almsenius första album. Foto: Kristoffer Hedberg

Jag hade turen att lära känna Jenny Almsenius för drygt fem år sen när hon gick på Nordiska Visskolan vid Nordiska folkhögskolan, där jag också pluggade (fast på annan linje). Redan då var hon en av höjdpunkterna i vislinjens elevkonserter när hon sjöng låtar av Cornelis Vreeswijk. Hon sjöng också egenkomponerade låter, och i hennes första album har hon samlat elva låtar som hon har skrivit text och musik till. I fem år har jag hoppats på att Jenny skulle göra en inspelning; albumet är väl värt väntan.

De två första spåren sammanfattar hennes stil, som blandar blues med visor. Är det nåt du saknar? är en mörk sång med en minnesvärd melodi om en mentalsjukhus. Sångtexten är väldigt bra och ger en kuslig beskrivning av vad man kan kalla medicinsk frihetsberövning:

Du kan se det som semester, för ett litet tag
Och här får du ett piller för veckans varje dag
Är det nåt du saknar?

Låten är väldigt bra, men arrangemanget är inte lika bra. I det här fallet föredrar jag de enklare arrangemang hon använder på mindre konserter. Men i Tåglåten är arrangemanget perfekt för sången. Tåglåten handlar om när Jenny själv åkte nattåget till sin käraste i Umeå och träffade en äldre kvinna på tåget, som berättade att hon hade gjort samma sak för 25 år sen. Kvinnan hade senare gift sig med sin pojkvän, skaffat hus och barn – och skilsmässa. Låten är alltid en publikfavorit på Jennys konserter, inte bara för historien utan också för de underbara rytmer (man känner verkligen att man åker tåg!) och den pirriga känslan som Jenny förmedlar så väl.

En annan sång där allting stämmer är Floden, en mörk och vemodig bluesvisa löst inspirerat av Vladimir Vysotskij. Här kan jag ta tillfället att berömma de andra musiker som spelar på skivan: i den här låten och alla andra är de väldigt bra på att förmedla den rätta stämningen och är väl balanserade med Jenny. Det hörs att åren av turnerande har gjort att Jenny har hittat musiker som samarbetar väldigt bra med henne och med varandra.

Om man lyssnar till hela skivan känner man stämningen av en konsert. Man varvar mörka blueslåtar som Floden och Korthus med svängiga visor som Jävlar och Linnéas födelsedag (just den är en av mina absoluta favoriter) men också med lugnare romantiska låtar som Händen där hjärtat är och Mjölk och honung. För den som vill ha smakprov av skivan finns tre av låtarna tillgängliga på Jenny’s Myspacesida.

Vad är viktigast för mig med musik – oavsett om det är opera, klassisk orkestermusik eller visor – är att musiken förmedlar känslor. I Sånt som brinner ryckas man med i både glädje och sorg eftersom Jenny Almsenius sjunger personligt och med kärlek för den musik som hon har omsorgsfullt finslipat under år av konserter. Det här är musik som verkligen är värd att lyssna på.

På fredag 11 mars är det releasefest på Pannrummet i Göteborg med fri entré. Läs mer här. Du kan också följa Jenny Almsenius på Facebook.

Andra recensioner:
Motala & Vadstena Tidning: “[Jenny Almsenius] debut har en överraskande friskhet…. Hon står mitt i sina sånger med ett starkt uttryck som får en att lyssna och ryckas med.” 4/5
Östran: “Strålande visblues på debutalbumet från en av vårt lands finaste scenartister.” (“Bäst lyssning just nu” i slutet av artikeln)
Sydsvenskan: “[Jenny Almsenius] får ihop det, eftersom hon skriver med en sådan känsla för ordens värde och verkar gå in i de olika sångerna med hela sin person.” 4/5
Hallands Nyheter: “Varbergsdebutant värd ett gigantiskt genombrott.” 5/5
Barometern: “Det är en fantastisk skiva. Fylld av varierade melodier och personliga texter.” 4/5
Göteborgs-Posten: “Hon visar både hur kittlande och förödande livet kan vara genom små glipor till människornas historier.” 4/5
Helsingborgs Dagblad: “Trots att hon nästan joddlar av åtrå och jublar halleluja (“Jävlar”) når hon inte riktigt fram.” 2/5
Västerbottens Folkblad: “Hon sjunger riktigt snyggt, Jenny Almsenius. Tonsäkerhet blandas med snillrika och vardagliga texter där visans stugberättartradition genomsyrar hela produktionen.” 3/5
Västervikstidningen: “…livet som ‘okänd’ är gissningsvis över för Jenny Almsenius i samband med vårens skivsläpp.” 4/5

Skivan finns att köpa på bland annat CDON.com.

Uppdaterat: videon från TV4 Nyhetsmorgon av Jenny Almsenius, som framför Tåglåten och Är det nåt du saknar? Hon intervjuades också.

Flattr this

Om du gillar det jag har skrivit, varför inte Flattra det?

Advertisements
This entry was posted in Recensioner, Svenska and tagged , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Recension: Sånt som brinner, av Jenny Almsenius

  1. Pingback: Lyssnar… « Vildhundens klagan II

  2. This definitely makes perfect sense..

  3. That was a frankly fun article..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s