Recension: Den polske rörmokaren och andra berättelser från Sverige, av Maciej Zaremba

Maciej Zaremba, Den polske rörmokaren och andra berättelser från Sverige, Norstedts (2006). Slut, säljs bara i andra hand.

För en man som säger sig inte kunna skriver ingresser är Maciej Zaremba förvånansvärt bra på att skriva artiklar som nästan inte går att lägga ifrån sig. I den här boken finns ett urval av hans längre och kortare reportage. För mig som har tidigare knappt läst någon av hans artiklar (mitt hushåll har GP, inte DN) var det en otroligt intressant upplevelse.

Boken är så intressant delvis för att det finns en stor bredd i vad Zaremba skriver om. I “Du gamla, du sjuka” (del 1, del 2, del 3, del 4, del 5) utforskar Zaremba sanningen bakom Sveriges höga sjuktaler, och väcker fler frågor än svar. Ett svar som man får med besked är dock att landstingsbyråkratin är ett stort hinder för mänskligare sjukvård.

“Den polske rörmokaren” (del 1, del 2, del 3, del 4, del 5) är nog det bästa reportaget jag har någonsin läst. Eftersom Zaremba har tagit sig tiden att prata med folk med många olika synpunkter får man läsa inte bara hur Byggnads såg på letterna och ryssarna i Vaxholm men också hur migranterna ser på oss i priviligerade länder. Reportaget handlar om mycket mer än Vaxholmskonflikten, men just granskningen av Byggnads agerande är särskilt förödande.

Dessa längre reportage (som är mycket läsbara i bokform) varvas med korta men ändå tankväckande artiklar: om Sveriges glömska om de 2000 svenska sjömän som dog under andra världskriget, om hur medier gärna överdriver svenska naturkatastrofer och om hur demokratin återfötts i Dorotea. Mest slagkraftig är dock “En tortyrturist och hans offer”, där Zaremba sätter det svenska rättsväsandets otroligt snäll (och inkompetent) behandling av den svenska krigsförbrytaren Jackie Arlöv med Migrationsverkets grymma (med lika inkompetent) beslut att avvisa “Amir Maric”, en av hans offer till Bosnien, trots hans allvarliga psykiska skador och hot mot hans liv som vittne i Haagdomstolen. (Ett bevis på mediernas makt: samma dag som artikeln publicerades i DN drogs tillbaka beslutet att avvisa “Amir Maric”. Samma år återupptogs förundersökningen mot Jackie Arlöv för folkrättsbrott.)

Det sista reportaget i boken är också den äldsta, och handlar om flyktingmottagandet i Gimo (i flera delar på Maciej Zarembas webbsida). Här som i “Den polske rörmokaren” går Zaremba djupare in i situationen än andra journalister. I 1993 blev Gimo ett praktexempel på svensk rasism och främlingsfientlighet efter TV-inslag, men Zarembas bild innehåller båda rasister och vanliga människor uppgivna över att Invandrarverket (som det då hette) tog inget ansvar för de praktiska och sociala problem som ändå händer när man placerar 500 asylsökande i ett litet samhälle. De som ser värst ut är onekligen myndigheterna som skiter i situationen: bor en nazist mitt bland flyktingarna? Inget problem. Skjuter en pojke en asylsökande från nazistens balkong med luftgevär? Socialen tar hand om problemet genom att göra ingenting – inte ens informera pojkens föräldrar. Det är en skrämmande bild av Sverige i mörka början på 1990-talet, då ekonomin hade kollapsat och Lasermannen härjade.

Maciej Zaremba är slagkraftig när det är berättigat (och han har säkerligen gjort många arga och generade) men det som slår mig mest om hans sätt att skriva är att det är nästan elegant. Det är i alla fall en fröjd att läsa, och att han ofta ställer obehagliga frågor är bara nyttigt för hjärnan – och för medborgaren.

Flattr this

Om du gillar det jag har skrivit, varför inte Flattra det?

Advertisements
This entry was posted in Recensioner, Svenska and tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to Recension: Den polske rörmokaren och andra berättelser från Sverige, av Maciej Zaremba

  1. Magdalebna Chudzik says:

    is there a chance to get a copy of this book? Thx.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s