Två bra bloggar om omvalet

Som uppföjlning till mina egna tankar, här är lite tips om bra läsning om regionvalet i Västra Götaland.

Sophia Blomqvist är inne på samma tankegångar som jag om att det är politikernas uppdrag att ställa tydliga alternativ mot varandra, men det finns mycket mer som är tankeväckande:

Idag tycks det viktigaste för en politiker vara att ha åsikter, men med hänsyn till att det är få politiker som är i en position där de överhuvud taget kan lägga fram förslag som har någon som helst chans att gå igenom så är det faktiskt mycket viktigare för mig att en politiker kan ta in och analysera de förslag som läggs och i dem hitta fallgropar och negativa bieffekter samt sådant som tjänstemän och andra politiker försökt smyga med, samt föra ett herrans liv om någonting är galet. En motion i riksdagen är ganska precis lika mycket värd som “Kilroy was here!” på toalettväggen.

Dessutom påpekar hon att rösternas kvalitet är också viktigt. Gemensamma valdagar gör att man får högt valdeltagande i kommun- och regionval, men är alla dessa röster genomtänkta? Eller röster några slentrianmässigt på samma parti som i rikdagsvalet?

På tal om kvalitet, dömer ut den socialdemokratiske bloggaren Anders Nilsson sitt eget partis kampanj mot utförsäljning och privata sjukförsäkringar. Tvärtemot skrämselpropagandan anser han att tilläggsförsäkringar tillför resurser till den offentliga sjukvården och är också bra för vanliga arbetare:

När en telemontör på Bravida får en svår knäskada och nyttjar sig av sin tilläggsförsäkring för att på två veckor i stället för i bästa fall 4 månader vara tillbaka i arbete igen så kommer du att få svårt att övertyga henne om att hon är en som uttnyttjar ”gräddfilen bara för att hon är rik”. Tvärtom tror jag att hon föreställer sig att det är bra för henne, för företaget och för samhället att hon går sjukskriven två veckor i stället för 4 månader och särskilt med tanke på att det inte har kostat medborgarna en enda krona. Mer än halva LO-kollektivet har sådana försäkringar. I tjänstemannafacken är det ännu flera. Är det dessa som briljerar med sin tjocka plånbok?

Som han påpekar är det inte bara Socialdemokraterna som bär ansvaret för att detta gick hem i valkampanjen, utan också motståndarna som var för rädda att tackla dessa osanningar.

Det finns mycket för alla partiers företrädare att tänka på inför 2014.

Flattr this

Advertisements
This entry was posted in Politik, Svenska and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s