Om en man kan visa så mycket hat, tänk hur mycket kärlek vi alla kan visa tillsammans

Jag har precis fått följande e-post från Liberala ungdomsförbundet:

Hej kära kongressdeltagare,

Det som har skett i Norge kan knappt beskrivas med ord. Våra tankar är med alla dem som förolyckats i Norge. Men Liberala ungdomsförbundets kongress som äger rum i veckan kommer genomföras utan förändringar. Det enda vi i Liberala ungdomsförbundet kan göra är att fortsätta det demokratiska och liberala arbetet. I dag behövs det humanistiska och demokratiska mer än någonsin. Det politiska samtalet är raka motsatsen till hatet och våldet.

Hotet mot det öppna samhället är inte fanatismen, det är eftergiften till fanatismen. Det enda möjliga svaret på hatet är att vi fortsätter göra det vi gör bäst: kämpa för demokrati, frihet och alla människors rättigheter.

Det politiska samtalet behövs mer än någonsin.

Angående säkerheten på kongressen så kommer vi naturligtvis ha regelbunden kontakt med polisen, men hittills finns ingenting som tyder på att det skulle finnas något ökat hot mot Sverige i allmänhet eller LUF i synnerhet.

En stor förklaring till att jag själv blev så hårt drabbad av morden på Utøya var att ungdomarna som blev offer för terroristen var precis som jag: unga engagerade i politiken. Och de var på ett möte som var rätt likt Liberala ungdomsförbundets kongress som jag ska delta i om fyra dagar. Och det är fler som kände samma slags chock på lördag morgon när det stora antalet dödade blev känt.

Men jag kommer att åka till Landskrona ändå, och är nästan ännu mer taggad än jag var innan det fruktansvärda hände i Norge. Att debattera och ta ställning i viktiga politiska frågor är inte bara ett sommarnöje för unga “broilers”, utan en skola för medborgare. De som har hatet som drivkraft vill ju inte att folk ska vara självständiga, de vill att vi (särskilt vi liberaler) ska vara kuvade och rädda. Antingen det eller likgiltiga för politiken. Om man vill istället ha en levande demokrati måste det finns folk engagerade i politiken i alla åldrar.

Det är också viktigt att alla LUF-medlemmer ha någonting gemensamt: att vi värnar människovärdet för alla, oavsett hudfärg eller nationalitet. Det har vi också gemensamt med Norges unga socialdemokrater.

Jens Stoltenberg lyfte fram i sitt tal idag (på svenska) ett väldigt fint citat av en av AUF-tjejerna som lyckades komma undan från Utøya: “Om én mann kan vise så mye hat, tenk hvor mye kjærlighet vi alle kan vise sammen.”

“Om en man kan visa så mycket hat, tänk hur mycket kärlek vi alla kan visa tillsammans.”

Det ska jag tänka på vid vår kongress.

Uppdaterat: Här kan du läsa hela citatet från AUF-tjejen Stine Renate Håheims. Intervjun med CNN (som gjordes på engelska) finns på video här.

Flattr this

Advertisements
This entry was posted in Politik, Svenska and tagged , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Om en man kan visa så mycket hat, tänk hur mycket kärlek vi alla kan visa tillsammans

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s