Varning för “Microsoft Technical Department”

Har du blivit uppringd av någon som utger sig att ringa från Microsoft? Om inte du har själv ringt till dem och bett dem att ringa tillbaka så är det ett garanterat bluff. I själva verket är det en liga som försöker få tillgång till din dator genom att försöka “hjälpa” dig med att få bort skadlig programvara från din dator. Istället vill de ladda ned fjärrstyrningsprogram som länsar din dator på inloggningsuppgifter och lösenord. Ibland försöker de få folk att uppge sina bank- eller kontokortsuppgifter.

Idag blev jag uppringd av en man som pratade på engelska med en indisk brytning. Han uppgav sig att ringa från “Microsoft Technical Department” och varnade mig att min dator hade skickat varningar till Microsoft att den var infekterad med skadlig programvara. Han ville få mig att sätta på datorn så att han kunde visa mig hur man skulle åtgärda problemet. Han visste mitt namn. Lyckligtvis blev jag misstänksam och hann inte ge ut någon information.

Jag är inte alls ensam om det här – dessa skojare har ringt många svenskar. När jag ringde Telia sa den mycket hjälpsamma kvinnan som svarade att hon hade själv blivit uppringd av samma människor (dock i hennes fall en kvinna med indisk brytning). Polisen har också fått in många anmälan.

Enligt brittiska tidningen The Guardian är det ett mycket välorganiserat verksamhet som drivs från callcenters i Kolkata:

An investigation by the Guardian has established that this scam, which has been going on quietly since 2008 but has abruptly grown in scale this year, is being run from call centres based in Kolkata, by teams believed to have access to sales databases from computer and software companies.

Var därför inte förvånad om de kan ditt namn, ditt Windows registreringsnummer eller annat personligt information.

Vad ska du göra om du har blivit uppringd?

 • Anmäl det till Polisen genom att ringa 11414 – även om du lade på luren utan att ge dem någon information eller gå in på någon webbsida. Rubriceringen är försök till dataintrång.
 • Om din telefon visade det nummer de ringde ifrån, notera det och undvik att svara på samtal från samma nummer. Ge också numret till Polisen.
 • Ring inte tillbaka – de brukar använda amerikansk nummer. Dessutom gäller principen att man ska inte mata troll.
 • Om du följde deras instruktioner (t.ex. gick in på en webbsida), kontrollera din dator för eventuell skadlig kod omedelbart. Om du har betalat för något, kontakta din bank och spärra ditt kort.
 • Om de uppgav en webbsida som du skulle besöka, informera Polisen om webbadressen. Webbhotell stänger ned webbsidor som används i kriminellt syfte.

Ett gott råd som jag vidarebefordrar från Telia är att helt enkelt lägga på luren så fort du förstår att de försöker lura dig. Enligt kommentarer på Microsofts forum kan de bli aggressiva och otrevliga om du försöker säga ifrån. Kvinnan från Telia blev uppringd åtta dagar i rad, men eftersom hon slutade svara efter det första samtalet tröttnade de och slutade ringa henne.

Kom alltid ihåg att Microsoft är ett enormt företag som skulle aldrig ringa upp en kund för att berätta om något säkerhetsproblem även om de ville göra det. Dessutom har de en policy att aldrig ringa upp någon som inte har själv kontaktat Microsoft först.

Flattr this

Advertisements
This entry was posted in Lag och rätt, Svenska and tagged , , , . Bookmark the permalink.

19 Responses to Varning för “Microsoft Technical Department”

 1. Jerker says:

  Tack för mycket bra information!
  Vi i familjen har blivit uppringda flera gånger men vi har som tur är inte följt några instruktioner. Nu lägger vi bara på luren.

  • Niklas Smith says:

   Varsågod 🙂 Jag blev så arg efter att jag hade nästan blivit lurad att jag kände jag borde göra något för att hjälpa och varna andra som blir utsatta för samma bedrägeriförsök.

 2. Fiffief says:

  Blev själv uppringt för en kvart sen. Jag förstod att det var något lurigt med det hela. Vad händer om man polis anmäler dessa samtal?
  Tack för informationen!
  //glad surfare

  • Niklas Smith says:

   När man polisanmäler det här upprättas en anmälan och du får ett brev med diarienummer och kortfattad beskrivning av din anmälan. Praktiskt sett kan inte Polisen i Sverige göra mycket, förutom när de får information om t.ex. en webbsida som skojarna använder. Däremot tycker jag att det är viktigt att de får reda på hur stort problemet är – ju fler som anmäler, ju mer tar man problemet med allvar. I slutändan behövs samverkan med andra länders poliser för att stoppa dessa kriminella.

 3. Henrik says:

  Hej Niklas!

  Jag heter Henrik från Växjö .
  Blev uppringd igår av en ” kvinna ( dålig engelska ) som sa att hon ringde från Microsoft och att
  min dator höll på att ” downloading Trojaner from Malaysia ” .
  Först blev man lite skärrad och hon bad mig sätta på datorn vilket jag gjorde.
  Sen när hon bad mig gå in på internet så ringde varningsklockorna.. Så då la jag på luren.
  Jag har varit lite orolig nu för att de ändå ” gjort något med datorn eller så ” även om jag aldrig
  gick in på någon sida eller laddade ner något.
  Behöver man vara orolig för detta ??
  Tack och ha en skön Söndag!M

  Mvh Henrik

  • Niklas Smith says:

   Jag tror du kan vara lugn om du la på luren innan du gick in på någon webbsida. För att de ska kunna ladda ned något till din dator måste du öppna webbsidan de vill att du ska gå in på. Om du t.ex. bara öppnade din webbläsare på sin vanliga hemsida är det ingen fara.

   Däremot är det viktigt att veta i allmänhet att man kan drabbas av virus, trojaner och annat malware även om man inte märker att man laddar ned någonting – det kan räcka att gå in på en webbsida som har programmerats av kriminella att ladda ned något på din dator automatiskt. Det är därför man ska vara försiktig med att klicka på länkar i mejl som man inte känner igen.

 4. Tobbe says:

  Blev precis uppringd för tredje gången. Ställde lite kontrollfrågor om vilken dator(vi har 2) som skickade ut virus och fick svaret (the main computer) och jag sa att vi använder båda lika mycket. Då säger hon(indiskan) “the one you’re using right now” när jag då upplyste henne om att ingen var på. Sen frågade jag om när microsoft började med att ringa upp användare då la hon på.

  Min flickväns dator har börjat hänga sig då och då. Tyvärr efter min svägerska förfogade över den är det någon som vet om detta kan vara kopplat till en hemsida man besökt eller ett program man installerat eller någon facebook reklam eller dylikt?

  Personen som ringer har alltid ringt från dolt nummer vilket jag förstått är olagligt för callcenters i Sverige så det kan ju vara svårt att polisanmäla dolt nummer.

 5. Ned Newman says:

  Blev nyss uppringd, men Microsoft ringer aldrig upp någon, man för överhuvudtaget aldrig kontakt med “pyttemjuk” Men 114114 fungerar inte.

 6. Göran says:

  Hej, jag ville bara säga att du informativt spaltat upp allt jag behövde veta om detta. Tack! Jag blev själv uppringd nyss och tyckte det var lite konstigt, dels att de ringde en mac-användare från “microsoft”, dels att han talade så dålig engelska. Jag frågade varför han ringde ett svenskt nummer talandes engelska, jag talar själv felfri sådan, men det hör ändå till normalt hyfs att inte börja konversera med utlänningar på ett för dem främmande språk.. han svarade kryptiskt: ” det är vanligt idag att alla i världen talar engelska..” Jag svarade honom, visst, men jag har inte windows. Då lade han på. Vilka skojare skojare det finns!

 7. Rana says:

  Hej!

  Jag var tydligen inte lika smart som alla andra som lade på luren på skitatövlarna, bryr mig inte om de 1000 spänn som försvann men känner mig jävligt dum speciellt efter att jag misstänkte redan från början att det var något som inte stod rätt till, nu väntas formatering av två datorer och låt mig säga detta, har aldrig känt mig så blåst som jag gör just nu.
  Till alla er som blir uppringda, be dom dra åt helvete och lägg på fanskaps luren!

 8. whatsapp says:

  First of all I would like to say terrific blog!

  I had a quick question that I’d like to ask if you do not mind. I was curious to find out how you center yourself and clear your thoughts before writing. I have had trouble clearing my mind in getting my ideas out there. I do enjoy writing but it just seems like the first 10 to 15 minutes are lost just trying to figure out how to begin. Any suggestions or tips? Kudos!

 9. Frederika says:

  Jättebra tips på hur man ska gå tillväga, tack för det!
  Jag blev uppringd idag, och det första jag berättade för honom var att jag vet att han INTE ringer från Microsoft och att jag skulle uppskatta om han inte ringde mer. Han insisterade på att han inte ljuger och att jag har fått ett virus som han måste hjälpa mig med. Jag skrattade lite, och han fortsatte med att berätta att han kan någon kod som tillhör min dator osv. Jag frågade vilken utav dem han menade, och han svarade “YOURS!”. Jag förklarade för honom att om han jobbade på Microsoft så skulle han ha vetat exakt hur många datorer vi har kopplade till vår account/officepaketet osv.
  Han gav luren till sin “supervisor”, och jag förklarade även för honom att jag vet att de luras och att jag inte önskar fler samtal från dem (i en lugn och vänlig ton).
  Varpå han kallade mig en “f*cking prostitute” och sa att han vill träffa mig och våldta mig, och sa att jag säkert skulle älska det. Han upprepade minst tio gånger “I’m going to f*ck you in the ass” och stönade högt, lät riktigt hotfull och agressiv. Jag satt tyst i luren, väntade tills han blev klar med hela kalaset och skrattade tillslut, sa att jag kan tänka mig att hans mamma är oerhört stolt över honom, och önskade honom en trevlig dag och lade på.
  Att de inte skäms..

 10. Hinke i Hudddinge says:

  Har man ingenting särskilt för sig kan man uppehålla dem genom att låtsas göra som dom säger och berätta att det inte fungerar. Vi ett tillfälle uppehöll jag dem i 35 minuter genom att spela dum och inte hitta windowstangenten. När jag till slut sa att jag hade en mac så blev jag vidarekopplad till vad de kallade mac-departement. Men det var nog bluff det med för killen verkade helt förvirrad och visste uppenbarligen ingenting om Mac-datorer. En gång bad jag att få ringa upp och fick ett telefonnummer men det riktnumret gick inte till Cupertino utan till staten Washington vilket jag kunde konstatera vid en efterkontroll. Naturligtvis ringde jag inte upp det uppgivna numret. De ger aldrig upp och nu ringer de från ett telnummer i Brasilien och när de säger att de ringer från Cupertino i California så ber jag dem förklara varför det enligt min box kommer från delstaten Bahia i Brasilien 00557…. och då lägger dom på. I förrgår ringde samma tjej igen och drog sin vals och när jag skällde ut henne fick jag till svar “shut upp” – håll truten. Misstänker att detta är ett uttryck för någon slag hövlighet. När jag inte har tid att djävlas med dem svarar jag på tyska eller franska och då lägger man på direkt. Tydligen kan de bara engelska där i Calcutta. Men varför ger de aldrig upp – har de kanske provision på antalet uppringda samtal?

 11. Brytcarro says:

  Hallå! Blev också precis uppringd. Kvinna som talade med dålig engelska. Hon berättade att de Microsoft technical department såg att jag hade fått virus på min dator, och att det fanns “hackers” som försökte sno åt sig mina personliga uppgifter mm…Sen bad hon mig starta datorn (vilken redan var på) För hon skulle visa mig nånting. Hon frågade flera ggr om jag förstod henne och vad hon menade…kände direkt att detta bara var fuffens (också till stor del för att jag har en mac) så jag la på i örat på henne. Numret ringde upp direkt efter, men jag svarade inte. Tyvärr ringde hon från okänt nummer.
  Ser här i gamla kommentarer att det är över 3 år sedan som första inlägget gjordes, helt otroligt att det fortfarande pågår.

 12. Trapatoni says:

  Blev uppring idag… De håller på med detta fortfarande 🙂

 13. Håkan says:

  Blev också uppring, från nummer 0708-617598, man såg alltså inte att det var från utlandet. Indisk man som drog ovan story (hackare begår cyberbrott i mitt namn) med tillägget att han faktiskt visste mitt namn, adress och telefon nummer (vilket gör det obehagligt). Han ville också få mig att starta upp datorn.. då la jag bara på och blockerade ovan nummer!

 14. Maharani says:

  Här har de övergått från att ringa från konstiga nummer, till att enbart ringa från dolda nummer. Jag är för “ung” för att gå på sånt här. I morse,när jag låg och sov, blev jag väckt…av “Paul Smith” från MS….Jag bad honom vänligt att klippa sig och skaffa ett jobb, varpå han svarade “f-u mam, f-u mam”. Tröttsamt. Jag behöver ju svara på dolda nummer iom. att jag jobbar i vården och ofta blir uppringd från arbetsgivaren från dolt nummer.

 15. Guy Tast says:

  Jag blev uppringd igår till min väggtelefon. Samtalet finns på fil. Jag gjorde inga åtgärder.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s